Τρίτη, Μαΐου 20, 2008

Κολοκυθάκια γεμιστά

Υλικά
10 μέτρια κολοκύθια
1 κιλό κιμά μοσχάρι
2 φλιτζανάκια (του καφέ) ρύζι νυχάκι
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
½ κούπα λάδι για το βράσιμο
Μαγείρεμα
Αδειάζουμε με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο τα κολοκύθια.(Μην πετάξετε το εσωτερικό των κολοκυθιών, θα σας δώσω μια νόστιμη ιδέα).
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά.
Με το χέρι ή με τo κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια με το μίγμα που έχουμε φτιάξει. Προσοχή, δεν τα γεμίζουμε τελείως για να μπορέσει το ρύζι να φουσκώσει και να βράσει και ο κιμάς.
Τοποθετούμε τα κολοκύθια σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κολοκύθια. Προσθέτουμε το λάδι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε τα κολοκύθια με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για να μην ταλαιπωρηθούν στο βράσιμο και βράζουμε το φαγητό για 40-45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται βράζουμε λίγο ακόμα συμπληρώνοντας λίγο νερό.
Όταν το φαγητό βράσει, πλαγιάζουμε προσεκτικά την κατσαρόλα και μαζεύουμε κάπου το ζουμάκι που έχει το φαγητό.
Έχουμε δυο δυνατότητες για σάλτσα. Μπορούμε να κάνουμε σάλτσα αυγολέμονο με το κλασσικό τρόπο ή να φτιάξουμε μια λευκή ξινή σάλτσα.
Για τη λευκή σάλτσα θα χρειαστούμε: Χυμό ενός λεμονιού,1 ½ κουταλιά σούπας αλεύρι ,1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και το ζουμάκι του φαγητού που έχουμε κρατήσει.
Ετοιμασία σάλτσας
Ρίχνουμε το λάδι σ΄ένα κατσαρόλι και αραιώνουμε μέσα του το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Βάζουμε το κατσαρόλι στη φωτιά και όταν το λάδι με το αλεύρι “κάψουν” ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε το ζουμάκι του φαγητού αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να γίνει πηχτή όσο χρειάζεται.
Σερβίρουμε τα κολοκύθια ζεστά αφού απλώσουμε πάνω τους όση λευκή ξινή σάλτσα θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: