Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

Παραδοσιακή τυρόπιτα

Υλικά
10 φύλλα (για παραδοσιακή πίτα)
½ κιλού ανθότυρο
½ κιλού τυρί φέτα
3 αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι ή με το μίξερ, ρίχνουμε τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά τρίβοντας το τυρί σε πολύ μικρά κομμάτια. Όταν τα υλικά ανακατευτούν καλά, αρχίζουμε το “στρώσιμο” των φύλλων.
Αλείφουμε με ένα πινελάκι το ταψί με λάδι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. “Ραντίζουμε” το φύλλο με λάδι και στρώνουμε πάνω του το δεύτερο. Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε από το μίγμα και το απλώνουμε. Τρίτο φύλλο άδειο ράντισμα με λάδι, τέταρτο ρίχνουμε μίγμα. Αυτό γίνεται ως το όγδοο. Στο όγδοο λοιπόν απλώνουμε όσο μίγμα μας έμεινε. Απλώνουμε το ένατο ,ραντίζουμε με λάδι, έπειτα το δέκατο, ραντίζουμε με λάδι.
Το τμήμα των φύλλων που έβγαινε έξω από το ταψί το διπλώνουμε όμορφα “προς τα μέσα” για να έχει η πίτα “κόθρο”.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, στους 180C μέχρι να κοκκινίσουν τα φύλλα της και να φουσκώσει καλά.
Την πίτα αυτή έφτιαχνε η γιαγιά η Κατερίνη και συνεχίζει να τη φτιάχνει ακόμα η κυρα-Κούλα για να περιποιηθεί τα εγγόνια της αλλά και όποιον τιμά το τραπέζι της οικογένειάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: