Τετάρτη, Μαΐου 14, 2008

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (όπως τα 'φτιαχνε ο Γιάννης)

Υλικά


1 κιλό κιμά μοσχάρι


3 φέτες ψωμί


2 μικρά κρεμμύδια


5 κουταλιές σούπας ούζο


5 κουταλιές σούπας κρασί Μαυροδάφνη


1 1/2 κουταλιές γλυκού κύμινο


σκόρδο σε σκόνη,αλάτι,πιπέρι


λίγο λάδι


Υλικά για τη σάλτσα


1 1/2 κουτί ταματοχυμό,1 1/2 ποτήρι νερό,1/2 φλιτζάνι του καφέ ούζο,1/2 φλιτζάνι του καφέ Μαυροδάφνη,1 κουταλάκι γλυκού κύμινο,2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη,λίγο λάδι,λίγο αλάτι,πιπέρι.


Μαγείρεμα

Ετοιμάζουμε τον κιμά με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια, αναμιγνύοντας τα υλικά που αναφέρουμε πιο πάνω. Αφού ο κιμάς ετοιμαστεί, πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε κυλινδρικό σχήμα σε μέγεθος όχι ιδιαίτερα πολύ μεγάλο.

Στρώνουμε τα σουτζουκάκια σε ταψί ,ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό και λίγο λάδι και τα ρίχνουμε στο φούρνο στους 180Βαθμ. να ψηθούν να τρώγονται χωρίς όμως "να πιάσουν κόρα"

Στο μεταξύ σε κοντόφαρδη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντάς τα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα να δέσει, χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα πηχτή.

Μόλις η σάλτσα ετοιμαστεί ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για ένα τέταρτο περίπου.
Συνοδεύουμε το φαγητό με ρύζι ή πουρέ πατάτας

2 σχόλια:

alex είπε...

Πολύ καλό και χρήσιμο.
Θα το διαφημίσουμε!!

lappas είπε...

Αν ήσασταν και Ολυμπιακός θα ήταν τέλεια!

ο μαθητής σου Κωτσιαρής!